Gemeente Katwijk - Parkeergarage Boulevard

Met de opening van de parkeergarage Boulevard-Zeezijde heeft Gemeente Katwijk een unieke parkeervoorziening in gebruik genomen. De parkeergarage heeft een capaciteit van 663 plaatsen en biedt strandbezoekers een heerlijk koele parkeerplaats zonder ver te hoeven lopen naar het strand of het centrum.

Katwijk Boulevard EntryDeze gloednieuwe parkeergarage is gebouwd direct aan de boulevard, ín het duin. Met dit project werd tussen oktober 2013 en februari 2015 de kust bij Katwijk versterkt met een Dijk-in-Duin. Tegelijkertijd is tussen de dijk en de boulevard een ondergrondse parkeergarage gebouwd waarmee de hoge parkeerdruk is opgelost. Tegelijkertijd is het duingebied verbreed en opnieuw ingericht. Een unieke en innovatieve combinatie binnen één project.Om voertuigen snel toegang te verlenen is de garage voorzien van een inrit aan de Noord- en Zuidzijde. Beide inritten zijn voorzien van een in- en uitgaande rijbaan en een wisselstrook, zodat in geval van drukte de in- of uitrijcapaciteit te verdubbelen is. De rijbanen zijn overdag afgesloten met snelle WPS-229 slagbomen en in de avondsituatie met speedgates. Het ParkiD™ parkeermanagementsysteem stuurt zowel de speedgates als de rijbanen informatiedisplays aan. Net als de met WPS apparatuur uitgeruste parkeergarages Princehaven en Tramstraat, is ook deze parkeergarage aangesloten op het gemeentelijk Parkeer Route Informatie Systeem (PRIS).

Vijf trapopgangen zorgen ervoor dat voetgangers het strand en de diverse voorzieningen in het dorp snel en gemakkelijk bereiken. Tevens zijn hier ook de cashless ParkAdvance™ betaalautomaten voorzien. De voetganger entrees en de in- en uitritten van de ondergrondse parkeergarage zijn op een natuurlijke wijze geïntegreerd met het omliggende duinlandschap. Zo veel mogelijk kleuren en materialen die zijn gebruikt in het ontwerp passen bij Katwijk aan Zee, het strand, de zee en het duinlandschap.

Het beheer voert Gemeente Katwijk zelf uit. WPS heeft hiervoor een volledige meldkamer in de garage ingericht voor bediening van het parkeermanagement-, CCTV- en intercomsysteem. Het systeem is volledig webbased en is daarmee ook te beheren vanuit de andere meldkamer van Gemeente Katwijk in de garage Princehaven. Dat de garage en de parkeerinstallatie goed in de smaak vallen, bewijzen de uitkomsten en reacties uit de periode van proefparkeren. Inwoners en bezoekers van Katwijk, die begin februari 2015 gratis mochten proefparkeren, gaven de parkeergarage gemiddeld een 8,5.

© WPS Parking Systems BV 2018

logo